Facebook

Lysdesigner Jesper Kongshaug

Topprofessionelle opgaver lige fra ide og design til opsætning og nedtagning

Jesper Kongshaug er Tivolis lysdesigner og formand for Copenhagen Light Festival, og han har i en årrække samarbejdet med Juleministeriet.

”Vi er aldrig i tvivl om, at det vil spille”

”Juleministeriet har i flere år været med til at løse opgaver for os i Copenhagen Light Festival, fordi vi ved, at Christian Schubert er en person, der kan løse vanskelige opgaver.
En af vores mest succesfulde installationer i år, Unterwassertage, var en oplagt opgave for Juleministeriet. Vi havde nogle skulpturer, der skulle hænge i ”usynlige” wirere mellem to bygninger og intet måtte gå galt. Vi skulle lande og lette som en fugl, og det var præcis dét, der skete.
Christians løsninger er funderet i virkeligheden og han har forstand på løsningsmodeller og driftssikkerhed, når vi diskuterer det. Det gælder også forståelsen for statik og f.eks. viden om, hvor stærk en wire skal være. Det er der ikke mange, der har forstand på, så de må ringe til en ingeniør og så forsvinder økonomien hurtigt for en.”

Jesper Kongshaug og hans medarbejdere har samarbejdet med Juleministeriet i en årrække.

”Vi har i årenes løb rekvireret opgaver, som har krævet en særlig håndtering eller særlig løsning, og her har Juleministeriet i stigende grad arbejdet sig ind som leverandør, fordi han i gentagne tilfælde har leveret gode løsninger. Juleministeriet er blevet en foretrukken leverandør, fordi Christian leverer som aftalt, til tiden og til prisen. Det er meget afgørende for mig, fordi vi har bestemte dage, f.eks. op til en åbning, hvor tingene bare skal spille. Og i den forbindelse har vi også bemærket, at uanset det logistiske pres i de hektiske dage, så har Christian altid været god til dialog og det skaber en tryghed for os.

I mit job som lysdesigner har jeg primært fokus på, hvordan det samlede udtryk i lysopsætningen bliver. I Christian har jeg en person med sans og respekt for æstetik, jeg kan tale med. Det er for mig den vigtigste kvalitet, at Christian, som den ansvarlige for udførelsen, har blik for at sikre det rigtige udtryk. For mange af de løsninger Juleministeriet står for, de foregår oppe i luften. Det betyder, at hvis der til opgaven er givet forkerte instrukser eller brugt forkerte løsdele, der skæmmer udtrykket, så kan det være en ret stor manøvre at ændre det.

Levetiden for opsætninger og lyskilder betyder også meget for os. Det skal også se godt ud, når det samme lys skal tændes igen til næste jul.  Vi har eksempelvis et træ, som vi har kunnet tænde tre år i træk med Juleministeriets lyskæder i, så vi er egentlig aldrig i tvivl om, at det kommer til at spille.”

Foto viser installationen Unterwassertage fra Copenhagen Light Festival 2022. Foto: Christoffer Askman